top of page

Dit is een paragraaf. Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

Samen met mijn dochter van 11 begon ik aan dit avontuur. Waarom naar Suriname? Ik wilde dat mijn dochter weet waar ik vandaan kom. Deze reis heeft niet alleen mijn dochter doen verbazen maar mij ook. Van wat we gezien hebben is Suriname een prachtig, interessant, mysterieus en vooral een innemend land. De reis was van a tm z helemaal geregeld ( all inclusieve) en dat begon al op Schiphol. Alles wat Mike verteld heeft, was zeker niet gelogen. De reis, de groep en vooal Mike de organisator had alles goed geregeld. Bijna alles wat op de tour/ agenda  stond is gedaan, door de regen kon 1 activiteit niet doorgaan....maar ook dat  wat is niet erg. Mike weet ook veel over Suriname hij was een hele goeie gids. Wij hebben veel van hem geleerd bv over de natuur, de taal en de geschiedenis. Voor een ieder die Suriname wilt ontdekken raad ik aan om te boeken bij Hoezosu.....

 

Ingrid en Kayden 

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Ik ben van 22 april tot en met 13 mei 2017 met HoezoSu op vakantie geweest naar Suriname.

De eerste 2 weken zijn we naar verschillende locaties van Suriname geweest en 6 van de groep zijn langer gebleven in Suriname. Er zijn 5 mensen op 13 mei teruggevlogen naar Nederland, maar door Maik ook weer tot in de puntjes geregeld. We moesten verzamelen bij het resort waar we de eerste 2 weken verbleven en werden ook weer met een busje naar het vliegveld gebracht. Maik had geregeld dat we een goede plek in het vliegtuig hadden.

Op 22 april verzamelden we op Schiphol en vanaf dat moment hadden we al vakantie.

Maik had alles geregeld voor de reis, enige wat we moesten doen was onze koffer inchecken.

Alles was tot in de puntjes geregeld. Verblijf, eten en drinken uitstapjes, echt alles. We hadden het aan niets tekort.

Wat ik ook als prettig heb ervaren is dat niemand vroeg om een tip, dit kon je geven uit jezelf als je dat wilde, niet de buschauffeurs die ons rondreden, niet de accomodaties, niet de restaurants en niet de gidsen. Dat ervaar ik soms als zeer hinderlijk op sommige vakantieplekken. Je hoeft letterlijk geen cent op zak hebben die eerste 2 weken en je hoeft nergens over na te denken. Enige wat je moet doen is genieten.

We hebben in de jungle back to basic een dag en een nacht doorgebracht, dus geen toilet, geen plek om te douchen en geen kraan om je handen te wassen. Ik vond hebt een geweldige ervaring om meegemaakt te hebben. Dan realiseer je je wel hoe verwend wij toch zijn. Wat zijn de boslandcreolen toch sterke mensen. Overleven met wat de natuur je biedt. 

Bigi pan en Matapica waren ook spannende belevenissen voor mij. Varen in een korjaal door de moerassen en ook in het donker konden de gidsen met alleen een zaklantaarn zo feilloos de weg vinden. Tjonge jonge wat een respect voor die mannen.

Sommige momenten dacht ik wel bij mezelf hoe ik erbij kwam om dit te doen maar toch ook wel weer blij het gedaan te hebben.

We hebben veel gedaan maar er waren ook genoeg momenten om te rusten. Je was niet verplicht om aan alles mee te doen. Niets moest, veel mocht.

Maik, je hebt ons een geweldige vakantie bezorgd. Maanden van voorbereiding en tijdens de vakantie was je ook vaak bezig met regelen maar waar wij zo weinig van hebben meegekregen. Bedankt, het was echt top.

Er valt nog veel te zien van Suriname en hopelijk kom ik weer in de gelegenheid om mijn volgende ervaring in Suriname weer met HoezoSu te kunnen opdoen.

 

Dinah C

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Suriname:

 

Daar kan ik kort in zijn, een geweldig, fantastisch, betoverd, beladen en bewonderingswaardig land. De reis bestond uit een druk programma maar in die 14 dagen heb ik van Suriname meer gezien dan menig Surinamer in zijn hele leven.

Het rondje Paramaribo met uitleg door de gastheer was fantastisch. Een grote dossierkennis bij onze gastheer bleek aanwezig. De recente historie van 1982 en de feiten over de slavernijgeschiedenis in fort Zeelandia waren voor deze Zeeuw behoorlijk beladen.

De manier van omgaan door de locals met elkaar en de toeristen was hartverwarmend "skoifi no" en dat tegen een skoiti!

Waar vind je een synagoge en een moskee in dezelfde straat pal naast elkaar? Nergens ter wereld, behalve ..... jawel in Paramaribo.

Een jungletour van 2 dagen back to basic is voor degenen die nog goed ter been zijn een absolute must. Twee dagen in de bush en twee dagen heen en terug reizen.

Fort Nieuw Amsterdam, de geschiedenis van de slavernij en het wangedrag van de overheersers ten toon gesteld, heel indrukwekkend, vooral bezoeken!

Bigipan, een natuurgebied in district Nickerie, was indrukwekkend vanwege het natuurschoon, de vogels, een (mini)kaaiman, een uit de kluiten gewassen salamander deden dienst als fotomodel. Mijn fototoestel is voorzien van een telelens en daarmee zijn schitterende foto's gemaakt.

De Afowakadam die de Surinamerivier blokkeert en de talloze kale boomtoppen die nog net boven het wateroppervlak van het Brokopondomeer reiken geven een onvergetelijk uitzicht.

Ook drie pagina's zouden onvoldoende zijn om de schoonheid en de warmte van het land en haar bewoners te beschrijven.

 

De reis is goed voorbereid. Een lijst met "we gaan naar Suriname en we nemen mee ....." was een welkome aanvulling.  Steun in de rug en zonder was ik zeker de poncho, de oerwoudkleding en nog wat belangrijke zaken vergeten. De reis vanaf Schiphol naar Zanderij verliep vlot en rustig.

 

Onze gastheer bleek zoals eerder al genoemd een grote dossierkennis te hebben van zijn geboorteland en de geschiedenis daarvan. Het ontstaan van zaken en gebruiken, het hoe en waarom en feiten volgende elkaar in bijna onafgebroken tempo op.

 

Een onvergetelijke trip. Niet alleen met wonderschone dingen maar ook met gebeurtenissen die het overdenken meer dan waard zijn.

Doe ik dit nog een keer, maar dan naar de andere windstreken van Suriname? Zeker weten en zeker is zeker.

And what happened else in Suriname, stayed in Suriname.

 

Grt Sjaak

_____________________________________________________________________________________________________________________________

En dan ben je thuis! Er is een einde gekomen aan een geweldige vakantie met Hoezosu! Onze gastheer Maik heeft ons alles laten zien wat je zo een beetje kunt beleven in Suriname. We hebben genoten van het verkeer  en tot diep in het binnenland. De puurheid van dorpelingen langs de Suriname rivier het natuurschoon wat ons menige malen heeft ontroerd. Maar Maik je hebt het ons allemaal laten zien en met jou als gastheer was het een waar feest! Een aanrader  voor een ieder die eens zo een prachtige gevarieerde reis wil maken. Dankje Maik!! We gaan hier nog lang van nagenieten.

 

Liefs Carla en Simon D

_____________________________________________________________________________________________________________________________

"Onze onvergetelijke ervaring met Hoezosu"

In het voorjaar van 2017 zijn wij met een groepsreis van Hoezosu naar Suriname geweest. Een groepsreis stond niet direct op onze wishlist. Wij hebben zelf regelmatig verre reizen gemaakt en genoten dan ook van de vrijheid die daar bij hoort. Een groepsreis staat dan iets verder van je af. Gezien de bijzondere bestemming die Suriname toch wel even is bedachten wij dat het misschien wel zo zijn voordelen kan hebben van een gids/reisleider. Wij hebben onze vooroorden aan de kant gezet en zijn dit geweldige avontuur ingedoken. Zonder enige aarzeling kunnen wij nu zeggen dat wij daar geenzins spijt van hebben gehad. Onze reisleider Maik die zelf Surinaamse roots heeft, heeft ons eigenlijk altijd aangenaam verrast. Of het nu om de kennis ging van de bestemmingen of de gekozen eetgelegenheid het was voor ons altijd "spot on". Wij hebben verschrikkelijk veel natuur en fauna gezien en veel meegekregen van de locals. En dit toch in de beperkte tijd van twee weken. Op eigengelegenheid was ons dit nooit gelukt. Suriname is een land als geen ander land dat wij tot nu toe hebben gezien. Het is grenzen verleggen, confronterend en vooral enorm genieten!

Krista en Hilmar

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Wij zijn in december 2017 bijna 3 weken met Hoezosu op vakantie geweest. Vantevoren hadden we onze wensen aan Maik doorgegeven, en vervolgens heeft Maik hier een schema van gemaakt, met als uitvalsbasis het Oxygen resort in Paramaribo.
Door de gidsen, chauffeurs en bootsmannen Wishaal, Mandtje, Alberto, Nelson, Kooksi, Bernhard en Dinesh uit het netwerk van Maik werden we van de ene prachtige plek naar de andere gebracht. We hebben Kabelebo, Bigipan en Kninipaati bezocht. Daarnaast ook dolfijnen gespot en plantages, forten en swamp bezocht. Hierdoor hebben we Suriname van heel dichtbij leren kennen, op een heel persoonlijke manier, dankzij leuke mensen die ons alles konden vertellen over de natuur, de stad Paramaribo en het land Suriname, en waar we zonder uitzondering een ontzettend fijne tijd mee hebben doorgebracht. Wij willen graag terugkomen naar Suriname en kunnen iedereen aanraden om de reis bij Hoezosu te boeken. We willen Maik bedanken voor deze fantastische ervaring. Niet eerder hebben we op zo’n persoonlijke manier als toerist een land van zo dichtbij “beleefd”, en dat is zeker zijn verdienste, nog los van het feit dat alles perfect geregeld was.
 
Jan Willem en Nienke 
___________________________________________________________________________________________________________________________

Vader en dochter naar Suriname.

 

In mijn vroege jeugd wilde ik al eens een keer naar Suriname, in ieder geval naar de tropen en het oerwoud. Het zat er in die tijd niet in. De wens raakte op de achtergrond en waarschijnlijk was het er nooit van gekomen, als Marieke, mijn dochter, bekend met die oude wens, niet voorstelde om samen naar Suriname te gaan. Dat was dus een uitgelezen kans. We zouden ergens in januari of februari gaan. De voorbereiding was geen sinecure: alles zelf regelen leek bij nader inzien toch veel problemen op te leveren. Intekenen op bestaande trips bleek ook lastig te plannen. Enerzijds vanwege de onzekerheid of er voldoende deelnemers waren, anderzijds omdat de trips niet op elkaar aansloten. Via een vriendin van Marieke kwamen we op ‘HoezoSu’ van Maik Hewitt. Via hem boekten we Galibi, maar alleen de schildpadden. We boekten ook voor een safari door de savannen, maar omdat we ook naar Kninipaati wilden (eveneens  via Maik), moest dat teruggebracht worden tot één dag. En tenslotte dus Kninipaati mét jungletocht voor ons tweeën plus overnachting in het bos. Maik was erg behulpzaam en deed er alles aan om voor ons een programma op maat samen te stellen.

Helaas konden we niet mee met onze geplande vlucht. De tweede vlucht ging twee dagen later. Daarmee verviel al de trip naar Galibi. Tot overmaat van ramp kwam onze bagage niet mee door een langdurige stroomstoring op Schiphol.

Vóór ons uiteindelijke vertrek informeerde Maik regelmatig hoe alles ging en hij was ook zeer begaan met onze pech. Toen we de eerste keer niet mee konden en Galibi verviel, beloofde hij te kijken wat hij kon doen om ons toch eierleggende schildpadden te laten zien. Vanaf onze eerste voet op Surinaamse bodem was hij steeds, vanuit Nederland, in de weer duidelijkheid te krijgen over onze bagage en gedurende de rit door de savanne meldde hij dat we die avond onze bagage op Zanderij konden ophalen. Het zou ons wel de hele avond kosten, anderhalf uur heen en anderhalf uur terug met misschien nog wachten op het vliegtuig met de twee lading bagage. Maar er zat niets anders op, want regulier zou de bagage maandag pas na 11.00 uur op Zorg en Hoop arriveren en dan waren we al weg naar Kninipaati. Uiteindelijk wist hij te vertellen wie we moesten aanspreken en bij aankomst bleek de bagage zowat voor ons klaar te staan.

Steeds nam hij gedurende onze trips op de savanne en in Kninipaati even contact op of alles naar wens verliep.

Tot slot heeft Maik, ter compensatie van de gemiste trip naar Galibi, er voor gezorgd dat we alsnog de eierleggende schildpadden konden zien in Braamspunt.
Alle lof dus voor Maik, voor zijn bemoeienissen en betrokkenheid en voor zijn niet aflatende inzet onze reis te doen slagen. En daarin is hij zeker succesvol geweest. Soms wilden we teveel en was hij zo om ons teveel hooi op de vork te ontraden.

De trip door de savanne met Mano was een succes en gaf ons een goede eerste indruk. Vooral het feit dat we slechts met z’n tweeën waren vonden we uitstekend. Mano vertelde ons van alles over de savanne, de stukken secundair bos waar we af en toe door reden, over de planten en dieren die we tegenkwamen en over de dorpjes die we passeerden.

Kninipaati was helemaal geweldig. Vriendelijk, kleinschalig, met een klein prettig gezelschap, prima gidsen Bernard en Koeksie, de lekkere maaltijden, de uitstekende accommodatie en de leerzame uitstapjes. Vooral de jungletocht was een belevenis die we zeker niet hadden willen missen.

En tenslotte de mogelijkheid bij Braamspunt toch nog eierleggende schildpadden te zien. De trip was prima verzorgd en het was een sensatie om deze kolossale beesten onder geweldige krachtsinspanningen bezig te zien voor hun nageslacht te zorgen.

Maik, nogmaals hartelijk bedankt!

Wij bevelen hierbij Maik Hewitt en HoezoSu van harte aan bij iedereen die plannen heeft de vakantie in Suriname door te brengen. 

Ron & Marieke

bottom of page